Co jsem testoval:
testované auto
Nissan GT-R


Máte doma starší Autokatalog a nevíte co s ním?

chrpa-pa.cz
Blog o všem, co by Vás mohlo zajímat.

auta5p.eu  
Auta5P  
Z HISTORIE návrat  

AER0 50

Aero 50 Všechny naše automobily se ve 30. letech snaží oslovit co nejširší klientelu zákazníků. Firma Aero se svými malými vozy orientovala spíše k "lidovým" vrstvám. Pocítila však, že by byl zájem o vozy Aero ve středních a vyšších vrstvách obyvatel. Tam, ale dvouválcový málo výkonný dvoutaktní motor neměl nárok na úspěch. Konstruuje se proto motor nový.

Je to řadový čtyřválec, opět dvoutaktní, o objemu 1997 ccm. Je to vlastně zdvojený motor Aero 30. Dával skoro 50 koní při 3500 ot/min. Byl použit karburátor Solex, u roadsteru dokonce dva. Motor byl chlazen vodou, oproti vozu Aero 30 byl vybaven vodním čerpadlem a větrákem za chladičem. Mechanické brzdy z Aera 30 nestačily. Byly proto použity brzdy kapalinové ATE Lockheed, ale do roku 1937 byly používány ještě brzdy mechanické. Přední náprava byla poháněna od rozvodovky přímo a byla odpružena jedním příčným půleliptickým perem. Na rozvodovku navazovala třístupňová převodovka, suchá jednolamelová spojka a již zmíněný motor. Celé toto poháněcí ústrojí se dalo z auta celkem snadno vyjmout. Díky uspořádání bylo relativně dlouhé, proto ona dlouhá kapota. A špatná adheze předních kol z důvodu nízkého zatížení předku.

Šasi vozidla tvořily nosníky v tvaru půdorysu karoserie, ke kterému byla navařena podlaha. Nápravy byly zavěšeny nahoře na šasi, proto vozy Aero vynikaly nízkou stavbou a dobrými jízdními vlastnostmi.

V roce 1938 dochází k celkovému překonstruování karoserie. Je větší, rozšířená, působí daleko větším dojmem než je ve skutečnosti. Je osazena novými přístroji, design už odpovídá 40. létům. Mezi aerovkáři se tomuto provedení říká "balon".

Vozy Aero 50 byly velmi často i individuálně karosovány. Nejznámější a nejvyhledávanější jsou karosované firmou Sodomka ve Vysokém Mýtě. Tato karosárna vytvořila několik nadčasových karoserií pro tento vůz, včetně vrcholu Aero 50 Dynamik. Tento vůz je všem dostatečně znám.

Vozů Aero 50 se nevyrobilo velké množství. Tovární archív se nedochoval, údaje o počtu vyrobených kusů se různí. Odhaduje, že bylo vyrobeno kolem 1025 exemplářů Aero 50.

Jelikož motor tohoto vozu byl relativně složitý, byl náchylný k prasknutí hlavy i bloku a zejména měl velmi vysokou spotřebu, tak v 60. letech byla osazena řada automobilů motorem Wartburg, stejně byly upravovány také vozy Aero 30. Úprava byla velmi jednoduchá, stačilo dát mezikus mezi spojku a převodovku a otočit talíř v diferenciálu, motor Wartburg měl totiž opačný smysl otáčení. Takto bylo upraveno poměrně velké množství vozů Aero 30 a 50. Mnohé takto upravené vozy jezdí dodnes. Jsou vlastně produktem doby 60. let, kde byl nedostatek aut a český člověk si musel pomoci jak mohl.

V dnešní době můžeme čas od času vidět na srazech historických vozidel pěknou padesátku, objevují se všechna provedení, včetně vozů karosovaných Sodomkou. Dokonce jsem viděl Aero 50, na které byla nově postavena karoserie, nebo přestavěna z jiného typu. Tyto vozy byly vydávány za originály.

Čas od času se objevují Aero 50 k prodeji. Ceny však bývají relativně vysoké od 600 000 Kč výše, vozy se Sodomkovou karoserií mohou překročit cenu jednoho miliónu korun.


Technická data:

  výrobce:                  Aero - továrna letadel, Dr. Kabeš, Praha, Vysočany
  typ:                      Aero 50
  výroba v letech:          1936 - 1939
  počet kusů:               asi 1205
  motor:                    dvoudobý
  počet válců:              4
  vrtání:                   85 mm
  zdvih:                    88 mm
  objem:                    1997 ccm
  výkon:                    50 koní při 3500 ot/min
  karburátor:               Amal nebo Solex
  celková délka:            4310 mm (roadster), 4665 mm (limuzína)
  celková šířka:            1600 mm
  celková výška:            1600 mm
  provozní hmotnost:        990 kg (roadster), 1150 kg (kabriolet),
                            1190 kg (limuzíina)
  rozchod vpředu:           1180 mm
  rozchod vzadu:            1240 mm
  rozvor náprav:            2700 mm (roadster), 2940 mm (limuzína a kabriolet)
  pneu:                     5,75x16
  maximální rychlost:       130 km/h
  objem palivové nádrže:    45 litrů
  spotřeba:1                12,5 až 15 l/100km
  olejová nádrž:            není, olej v benzinu 1:30
  objem chladicí soustavy:  20 litrů
  brzdy:                    v letech 1936 až 1937 mechanické, pak hydraulické

Autor textu: Mgr. Tomáš Kunštátský, Eurooldtimers.


Aero 50 v katalogu Auta 5P:

auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto
auto auto auto auto auto

  AUTA 5P nahoru